A karizmatikus vezető hatásai

A karizma érzetét kiváltó vezető viselkedés főbb megnyilvánulásaiszemélyes kommunikáció  inspiráló jövőkép  energikus viselkedés  pozitív hozzáállás  szakértelem  emberekbe vetett hit  mások értékeinek felismerése

Jelentős időt és figyelmet fordít a személyes kommunikációra, igy szerezhet tudomást az alkalmazottak igényeiről és elvárásairól. Az ezekre adott megfelelően átgondolt lépések elkötelezettebbé és motiváltabbá tehetik őket. A nem motivált, túlélésre játszó alkalmazottak mögött vezetőik működését is érdemes mindig megvizsgálni.

A karizmatikus vezető olyan munkakörnyezetet teremt, melyben az alkalmazottak képesek a lehető legjobb teljesítményt kihozni magukból. Az pedig, hogy valakit mennyire tartanak karizmatikusnak, egyenes arányosságban áll azzal, hogy mások mennyivel érzik jobban magukat, illetve mennyivel megy jobban a soruk az adott személlyel való érintkezést követően.

Az elismerés, dicséret megfelelő formában való kifejezésre juttatása jó közérzetet, kellemes érzést váltanak ki és ez erősen motiváló hatású. A karizmatikus vezetők, a kutatók szerint jelentős dopamin-kibocsátást érnek el viselkedésük révén. (A dopamin az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen szabadul fel és elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki.)

A karizma az, amit mások annak tartanak. A karizma nem egy adottság, hanem a mások által rólunk alkotott kép. Senki sem karizmatikus, amíg egyedül van. Legalább ketten kellenek hozzá, akik közül az egyik gyakorolja azt a viselkedést, amit a másik karizmatikusnak tart. A vezetői karizma tehát nem más, mint bizonyos viselkedési mintáknak az összesített hatása, amelyeket a környezet  tudatosan vagy öntudatlanul – karizmatikusnak tart.

A vezetői karizma felépítése megtanulható, a közhiedelemmel ellentétben nem csak a kiváltságosok által birtokolt, veleszületett tulajdonság, hanem pontosan meghatározható képességek együttállása. Az erről szóló kutatásban felsorolt 70 vezetői tulajdonság közül a kommunikációval és az alkalmazottak meghallgatásával kapcsolatos jellemzők bizonyultak a legfontosabbaknak.

Karizma kérdőív360 fokos vezetői felmérésA karizma fejlesztése
 Telefonos megbeszélésÜzenetSzemélyes találkozó 
 Ajánlatok díjazással Egyedi ajánlatkérésPróba coaching kérés 

 

Scroll to Top